Wat te doen bij integriteitsschendingen?

We horen steeds vaker in het nieuws dat medewerkers integriteitsschending hebben gepleegd. Dit is een overtreding van de wet die zijn opgesteld door het Ministerie van Binnenlandse zaken en in samenwerking met verschillende andere ministeries en overheidsinstanties. Maar wat moet je nu precies doen als er integriteitsschending wordt gepleegd of hoe moet je hier als organisatie maatregelen tegen nemen. Wij vertellen je er graag meer over, lees dus snel verder!

Wat zijn de regels voor integriteitsschending


Er zijn een aantal regels rondom integriteitsschending binnen organisatie. Naast de gewone wetten en normen moeten ambtenaren namelijk ook voldoen aan de regels rondom integriteit. Hierbij leggen ze bij indiensttreding een belofte of een eed af, waarbij ze beloven de regels te respecteren en beloven deze niet te zullen verbreken. Deze regels kunnen gaan over dat relatiegeschenken, nevenactiviteiten en financiƫle belangen moeten worden gemeld. Hiernaast is vertrouwelijke informatie ook een erg belangrijk onderdeel van regels rondom integriteitsschending. Zo moet er zorgvuldig worden omgegaan met persoonlijke en vertrouwelijke informatie en moet deze worden beschermd. Er mag natuurlijk geen gevoelige informatie uitlekken of doorgegeven worden aan andere partijen.

Als integriteitsschendingen plaats vinden

Helaas worden er nog altijd integriteitsschendingen gepleegd. Er is niet precies duidelijk hoeveel schendingen er per jaar worden gepleegd. In de meeste jaren ligt dit aantal rond de 100 personen. Dit is natuurlijk best veel en kan meer worden voorkomen. Als integriteitsschending wordt ontdekt, wordt de persoon in kwestie vaak op staande voet ontslagen. Daarnaast blijkt dat er naast dit ontslag zelden aangifte van strafbare feiten wordt gedaan. Dit is juist wel de bedoeling en daarom moet er veel strenger worden gehandhaafd tegen strafbare feiten. Dit kan bijvoorbeeld fraude zijn, maar ook corruptie, diefstal of een ander strafbaar feit. Organisaties moeten daarom in hun beleid strenger controleren op integriteitsschending.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *